8.6.2024 Kolmas sija haastavissa olosuhteissa

 

Topias Mannerin ensimmäinen visiitti Riikassa ajettuun 125 kuutioisten Latvian avoimeen mestaruustapahtumaan päättyi erittäin haasteellisten olosuhteiden jälkeen hienosti pronssiin.

 

Lauantaipäivä alkoi Riikassa lämpimänä ja aurinkoisena. Aamukymmeneltä piti olla paikalla Bikernieku Trasen moottoriurheilukeskuksessa. Kyllä oltiin, siellä oli myös puolalaiskuljettaja, mutta kun oltiin ajoissa, jo yhdeksältä, niin muitapa ei näkynytkään.

 

Eipä siinä kauan mennyt kun muukin kisaväki ja organisaattorit olivat paikalla. Ensin hoidettiin pois päiväjärjestyksestä moottoreiden ja suojavarusteiden tarkastus. Sen jälkeen aloitettiin harjoituskierrokset.

 

Jo neljännessä harjoituserässä yksi paikallisista kilpailijoista kaatui ikävästi ja jäi pyöränsä alle. Vahingoilta olisi voitu välttyä, jos nuori kuljettaja olisi päästänyt irti pyörästään, mutta kun näin ei käynyt tilanne muuttui vakavammaksi.

 

Paikalle saatiin kuitenkin erittäin nopeasti henkilökuntaa ja ambulanssi, joka kuljetti nuoren kuskin sairaalaan. Varmaa tietoa ei ole, miten kävi, mutta arvioissa puhuttiin reisiluun murtumisesta. Todella ikävä ja surullinen tapaus.

 

Tämän jälkeen alkoi sitten kaiken kukkuraksi ihan kunnollinen sade. Järjestäjät ehdottivat jo, että ei ajeta enempää harjoituskierroksia, mutta niin Topiaksella kuin useammalla muullakin oli kaksi pyörää ja kummallakin piti päästä ajamaan. Näinpä pienen sateenpidon jälkeen saatiin taas homma sujumaan.

 

Kolaroinnista ja sateesta huolimatta kia saatiin jatkettua ajallaan. Topias ajoi neljä erää, eli kohtasi kaikki kisassa mukana olleet kuljettajat.

 

Ensimmäisessä startissa saattoi olla pieni alkujännitys, mutta hyvin se sujui kuitenkin ja sijoitus oli toinen. Toisessa erässä Topias oli omaa luokkaansa ajaen sen voittoon. Kaksi seuraavaa erää menivät ihan ok ja tuloksena oli kummassakin kakkossija.

 

Yksi lähtövoitto ja kolme kakkossijaa takasivat Topiakselle paikan 1. semifinaalilähtöön. Ykköseksi sijoittunut latvialaispoika sai valita ensimmäisenä lähtöratansa ja tässä vaiheessa selvisi, että Topias oli ajanut yhteispisteissä itsensä kolmanneksi, sillä Touho sai valita seuraavana lähtöratansa.

 

Sade ei antanut nuorille kuljettajille enempää riemun hetkiä. Vettä tuli sen verran ruhtinaallisesti, että järjestäjät päättivät keskeyttää kilpailun ennen semifinaaleita ja finaalia. Näin palkintopallille nousi kolme eniten pisteitä kerännyttä kuljettajaa.

 

Olihan se ihan mainio suoritus Topiakselta ajaa kolmanneksi. Kisa oli oikeastaan kahden ääripään kamppailu. Osa kuljettajista oli todella erinomaisia, kuten juuri latvialaisvoittaja ja toiseksi ajanut ukrainalainen nuori mies. Toisaalta toisessa ääripäässä oli muutamia paikallisia, joilla ei oikein taso riittänyt, eikä kaikilla ihan kalustokaan.

 

Varmasti kuitenkin yli puolet kuskeista oli todella tasokkaita. Ei se nyt varmasti iso ihme ole, jos esimerkiksi Puolassa on yli 50 Topiaksen ikäistä kuljettajaa.

 

Päivä oli taatusti monin tavoin opettavainen. Varmaa on myös se, että Topiaksen valmennuksesta huolehtivat kokenut taituri Juha Moksunen tietää mitä jatkossa tehdään ja vielä olennaisempaa on, että hän myös tietää sen, että miten.

 

Illan myötä niin sää kuin mielikin on ollut aurinkoinen.

 

Harmillista oli myös se, että sunnuntain parikilpailu on peruttu, eli huomenna sitten katsellaan maisemia ja lähdetään mahdollisesti jo kotia kohti.

7.6.2024 Odottelua ja katselemista

 

Perjantai Riikassa on ollut aurinkoinen ja kiinnostava päivä. Aamulla lähdettiin tarkastamaan paikallinen speedwaystadion, joka osoittautui varsin kelpoisaksi. Ei löydy Suomesta ainuttakaan vastaavaa stadionia.

 

Rata on myös osa isompaa moottoriurheilukeskusta, jossa ratoja on monillekin eri lajeille. Parhaat katsomofasiliteetit on kuitenkin juuri speedwaystadionilla. Siinä kohtaa, kun me tepstelimme katselemaan paikkaa, paikalliset kunnostivat rataa.

 

Melkoisen savipohjainen rata on aika kova, mutta sitä kasteltiin ja lanattiin juuri aamulla ja eittämättä vielä useampaankin kertaan ennen huomisia kisoja.

 

Stadioniin tutustumisen jälkeen käveltiin noin 800 metrin päässä sijaitsevaan Riikan Moottorimuseoon, jossa oli toinen toistaan komeammaksi entisöityjä menopelejä. Löytyi automobiileja ihan 1900-luvun alusta lähtien ja jokainen oli puunattu todella upeaan kuntoon.

 

Oli muuten pari autoa Suomen rekkareissa, eli Saab 96 ja kupla Volkswagen.

 

Kun oli museo tsekattu päätettiin lähteä pikkuiselle merenrantakävelylle. Toki ensin piti ajaa kolme varttia, että päästiin Jurmalan hiekoille. Ihan näkemisen arvoisia ne kuuluisat rannat olivatkin.

 

Koska tänään ei sen suurempaa ohjelmaa ole, syötiin Jurmalassa vielä lounas ennen paluuta viidennessä kerroksessa sijaitsevaan majapaikkaamme Riikan vanhan kaupungin läheisyydessä.

 

Huomenna kisapaikalla pitää olla ihan viimeistään klo 10.00, jolloin kuljettajat käyvät ilmoittautumassa. Sen jälkeen tarkistetaan kalusto, ajetaan harjoitukset, tarkistetaan kalusto uudelleen, pidetään kuljettajien briiffaus ja suoritetaan kuljettajien esittely ennen klo 15.15 starttaavaa ensimmäistä lähtöä.

 

Facebookista löytyy muuten kuvagalleriaakin.

 

6.6.2024 Reissun päällä

Matka kotoa Latvian Riikaan on ensimmäisen päivän osalta pulkassa. Reissuun lähdettiin noin seiskan aikaan torstaiaamuna ja kerättiin kaikki mukaan ensin Etelä-Pohjanmaalta ja sitten koukattiin Ruoveden kautta, mistä Juha Moksunen liittyi ryhmään.
Jossain kohtaa kotomaata tuli vettä hyvästi, mutta sen enempää laivamatkan aikana ei moista sääilmiötä havaittu. Sen sijaan lihapullat havaittiin. Syötiin hyvin, haettiin pikkuisen makeaa kaupasta ja lähdettiin Tallinnasta ensin kohti Pärnua ja sieltä sitten Latviaa.
Se on sanottava, että on muuten täällä päin tiet loistavassa kunnossa. Auringonlasku oli mahtava ja Riikaan päästiin perille noin klo 23.00.
Huomenna toivutaan pitkästä matkasta ja ryhdytään keskittymään lauantain kisaan. Tällä hetkellä sää näyttää ihan hyvältä. Toivotaan, että se myös pysyy sellaisena.

5.6.2024 Huomenna kohti Latviaa

Kevät on nyt treenaamisen osalta takana siinä mielessä, että huomenna torstaina Topias suuntaa taustaryhmänsä kanssa kohti Latvian pääkaupunkia Riikaa.

Riikassa on luvassa kaksi kisaa, jos vain sääolosuhteet sen suinkin sallivat. Vielä viikko sitten näytti nimittäin uhkaavasti siltä, että luvassa on sadetta ihan kuin Etelä-Pohjanmaalla, mutta nyt ovat sammakkotohtorit korjanneet arviotaan ja näyttää siltä, että kelit suosivat tapahtumaa.

Touho on kevään aikana treenannut Routakalliolla, pistäytynyt myös Tampereella ja Kauhajoella hakien tuntumaa erilaisiin ratoihin. Pääasiassa nuori speedwaykuski on ajanut jo 500 cc pyörällään, mutta viimeiset pari viikkoa on otettu tuntumaa 125 cc pyöriin, joilla kisataan niin Latviassa kuin sitten heinäkuussa Slovakiassakin.

Riikassa on luvassa lauantaina 15 nuoren kisaajan Latvian Open. Paikallisia kuljettajia on mukana 11, jonka lisäksi edustettuna ovat myös Puola, Ukraina, Itävalta ja Topiaksen toimesta Suomi.

Sunnuntaina on vielä luvassa pariajo, johon Topiakselle saataneen kaveriksi latvialainen kuljettaja. Kisat ajetaan 400 metrin radalla, joka on siis noin 60 metriä pidempi kuin kotoinen Routakallion rata.

Yritetään päivittää kuulumisia koko matkan ajan niin tänne nettisivuille kuin Facebookiin ja Instagramiinkin, eli olkaapas kuulolla!

28.5.2024 Touho myös EM-kisaan

Nyt on saatu Suomen Moottoriliitolta vahvistus myös sille, että Touho pääsee osallistumaan Zarnovicassa, Slovakiassa, heinäkuun loppupuolella MM-kisojen lisäksi EM-kisoihin.

 

Tapahtuma järjestetään 20.-21. heinäkuuta siten, että lauantaina ajetaan EM-kisa ja sunnuntaina MM-kisa. Luvassa on siis erittäin kiireinen viikonloppu.

Kevään Touho on treenannut pääasiassa 500 cc pyörällään, mutta nyt on palattu 125 cc –pyörään, jolla tullaan kisaamaan puolentoista viikon kuluttua Latviassa ja samoin myös Slovakian kisoissa.

Sekä Latviaan, että Slovakiaan matkustetaan omalla porukalla ja autokyydillä, eli siinä tulee sitten Eurooppakin hiukkasen tutuksi samalla vaivalla.

12.5.2024 Huipputekijä Touhon taustalle

Lauantai oli erinomaisen hieno päivä Touholle. ensin käytiin loistavan yhteistyökumppanin, RW-Woodline Transport Oy:n kevätriennoissa, sitten päästiin treenaamaan Routakalliolle hyvä setti. Kaiken kruunasi lopulta huipputason speedwaytekijä Juha Moksusen saaminen valmennustiimiin avuksi ja mentoriksi.

 

Ruoveteläinen Juha Moksunen on yksi kaikkien aikojen suomalaisista speedwaykuljettajista, jolla on osaamista niin itse ajamisen kuin kalustonkin suhteen. Sellaista tietotaitoa, jota Moksunen tuo T

ouhon taustatiimiin ei rahalla ole ostettavissa.

Moksunen on myös yksi niistä harvoista suomalaiskuljettajista, jotka ovat ajaneet ammatikseen maailman kovimmassa speedwaysarjassa, Puolan Ekstraliigassa. Lisäksi konkari on voittanut useita Suomen mestaruuksia ja ajanut lajin Grand Prix –sarjaa.

Touhon tulevaisuutta ajatellen olisi oikeasti vaikeaa kuvitella löytävänsä parempaa mentoria, opastajaa, valmentajaa ja kouluttajaa tiimiin.

15.4.2024 Topias Baltiaan kisaamaan

Siinä, missä kevät sulattelee jo lupaavasti Routakallionkin Speedwayrataa, pääsee Touho treenamaan kisaamista myös Baltiaan kesäkuun alkupuolella.

Varkaudessa vaikuttava Sakke Häyrinen on jeesannut Touhoa talvikaudella moninkin tavoin ja nyt on auennut mahdollisuus osallistua Latvian Riikassa ajettaviin kisoihin 8.-9. kesäkuuta.

Myös tämä leireily tähtää heinäkuulla Slovakian Zarnovicassa heinäkuun 21. päivänä. Tuon kisan virallinen nimi on FIM Track Racing Youth Gold Trophy, mutta käytännössä se tarkoittaa MM-kisaa. Toiveissa on myös se, että edelliselle päivälle varmistuisi EM-kisa lähempänä ajankohtaa.

Haaveissa on siis päästä ajamaan Routakalliolla ehkä jo tulevana viikonloppuna ja sen jälkeen erittäin aktiivisesti.

Kenties Baltiasta löytyy joku toinenkin mahdollisuus käydä ajamassa ennen Slovakian matkaa.

6.3.2024 Topias MM-kisoihin

Ihan kuten jo aiemmin kerrottiin, Seinäjoen Moottorikerhon 12-vuotias Topias Manner valittiin Suomen speedwaymaajoukkueeseen vuodelle 2024.

 

Nyt on saatu myös vahvistus sille, että Topias tulee edustamaan Suomea lajin MM-kisoissa Slovakian Zarnovicassa heinäkuun 21. päivänä. Kisan virallinen nimi on FIM Track Racing Youth Gold Trophy.

 

Vahvistus edustuspaikalle 125 cc sarjaan tuli tiistaina Suomen Moottoriliitolta.

 

Zarnovicaan on maapaikkoja jaettu siten, että isäntämaan lisäksi mukana ovat Tsekki, Iso-Britannia, USA, Argentiina, Saksa, Tanska, Ranska, Italia, Ukraina, Latvia, Australia, Japani, Unkari, Puola, Hollanti, Espanja ja Ruotsi.

 

Samana viikonloppuna ajettavien EM-kisojen paikat vahvistetaan vasta kuukautta ennen tapahtumaa, eli sen suhteen joutuu vielä hieman jännittämään.

 

Topiakselle Slovakian matka on toinen kansainvälinen edustustehtävä! Topias ajaa sarjassa, jossa kuljettajien ikärakenne on 12-16 vuotta. Kaiken järjen mukaan Topiaksella on siis vielä Slovakian kisojen jälkeen mahdollisuus osallistua kahtena vuonna kisoihin, mikäli hänet sinne valitaan.

6.3.2024 Topias MM-kisoihin

Ihan kuten jo aiemmin kerrottiin, Seinäjoen Moottorikerhon 12-vuotias Topias Manner valittiin Suomen speedwaymaajoukkueeseen vuodelle 2024.

 

Nyt on saatu myös vahvistus sille, että Topias tulee edustamaan Suomea lajin MM-kisoissa Slovakian Zarnovicassa heinäkuun 21. päivänä. Kisan virallinen nimi on FIM Track Racing Youth Gold Trophy.

 

Vahvistus edustuspaikalle 125 cc sarjaan tuli tiistaina Suomen Moottoriliitolta.

 

Zarnovicaan on maapaikkoja jaettu siten, että isäntämaan lisäksi mukana ovat Tsekki, Iso-Britannia, USA, Argentiina, Saksa, Tanska, Ranska, Italia, Ukraina, Latvia, Australia, Japani, Unkari, Puola, Hollanti, Espanja ja Ruotsi.

 

Samana viikonloppuna ajettavien EM-kisojen paikat vahvistetaan vasta kuukautta ennen tapahtumaa, eli sen suhteen joutuu vielä hieman jännittämään.

 

Topiakselle Slovakian matka on toinen kansainvälinen edustustehtävä! Topias ajaa sarjassa, jossa kuljettajien ikärakenne on 12-16 vuotta. Kaiken järjen mukaan Topiaksella on siis vielä Slovakian kisojen jälkeen mahdollisuus osallistua kahtena vuonna kisoihin, mikäli hänet sinne valitaan.

27.2.2024 Nuori Manner speedwaymaajoukkueeseen

Viime kesänä vain 12-vuotiaana Suomea speedwayn EM-kisoissa Puolan Gdanskissa edustanut Topias Manner on jälleen valittu edustamaan maataan. Tulevana kesänä Manner pääsee mukaan ajamaan EM- ja MM-mitaleista. Viime vuonna kyseessä oli vain eurooppalaisten kuljettajien jäsentenväliset, mutta nyt kisataan myös maailman huippuja vastaan.

Kisat järjestetään Slovakian Zarnovicassa heinäkuun loppupuolella. Siellä Topias ajaa 125 kuutioisten sarjoissa.

Vasta pari vuotta sitten lajista innostunut nuori mies on ylittänyt kaikki odotukset. Zarnovicassa Topias ajaa sarjassa, jonka kuljettajien ikähaarukka on 12-16 vuotta. Asioiden sujuessa hyvin, on Topiaksella mahdollisuus olla kisoissa mukana samassa sarjassa kolmen vuoden ajan mukaan lukien tuleva heinäkuu.

Manner on yksi viidestä kuljettajasta, jotka Suomen Moottoriliitto on valinnut maajoukkueeseen. Muut neljä ovat Jesse Mustonen, Antti Vuolas, Niclas Säyriö ja Otto Raak.

Nuorelle speedwaykuljettajalle on valtava kunnia paitsi päästä edustamaan maataan jo toistamiseen, myös se, että hän pitää yllä seinäjokelaista speedwaykulttuuria.

24.01.2024 – Tuhannen tarinan Touho

Kohti uutta. Näin se menee. Kaikessa.

Nuoren speedwaykuljettaja Topias Mannerin digitaalisen maailman tavoitteena on vuonna 2024 tarjota teille kaikille seuraajille ja kumppaneille mahdollisimman paljon nähtävää ja kuultavaa.

Erittäin kunnianhimoinen tavoite on tuottaa materiaalia erilaisiin sosiaalisen median kanaviin sen verran, ettei kenelläkään tule aika pitkäksi.

Tavoite onkin tarjoilla minimissään tuhat eri juttua monissa muodoissa. Siitä saatiin slogan ”Tuhannen tarinan Touho”. Voisi se kai hullumpikin olla?

No, ajatus on se, että materiaalia tulee eri kanaviin säännöllisesti. Kanavia, joita kannattaa seurailla, ovat Instagram, InstagramStories, Facebook, Tik Tok, sekä tietenkin nyt avatut nettisivut.

Kaiken järjen mukaan tuo tonni kyllä saavutetaan. Toivomme vilpittömästi, että näistä julkaisuista on iloa Teille kaikille!

23.01.2024 – Tervetuloa Touhon maailmaan!

Tervetuloa Topias Mannerin, eli tuttavallisemmin Touhon, maailmaan. Nuoren speedwaykuskin omat viralliset nettisivut on nyt saatu avattua. Kai tätä pitäisi kutsua sitten sen myötä versioksi 1.0.

Sivujen avaaminen on ollut oma projektinsa, joka vei aikansa, mutta tässä ne nyt ovat ja materiaalia alkaa tulla epätasaisen tasaisesti.

Tämä vuosi on monin eri tavoin merkittävä nuoren kuljettajan maailman digitalisoituessa teidän iloksenne. Jo aikaisemmin on opeteltu Instagramin, Facebookin, YouTuben ja Tik Tokin käyttämistä. Kaikki nämä sosiaalisen median kanavat tulevat jatkossakin olemaan kuvassa mukana, joten ottakaa ihmeessä ne seurantaan.

Luonnollisestikin tapahtumat alkavat todenteolla vasta keväämmällä, mutta siihen saakka tarjoillaan taustatietoja, menneiden kausien mehukkaimpia muistoja, sekä materiaalia ja informaatiota kalustosta, ohjelmasta ja muusta tekemisestä.

Vielä kerran, tervetuloa ja kuten asiaan kuuluu todeta, pysykää kanavilla!